Puheterapiaa jo vuodesta 2004

& Ilon kautta

Valmistuin Oulun yliopistosta puheterapeutiksi 2004. Olen toiminut yksityisenä ammatinharjoittajana 1.12.2004 alkaen. Toteutan Kelan kustantamaa puheterapiaa Kelan Pohjois-Suomen vakuutuspiirillä, alueella 8. Kannuksessa ja Toholammilla käyn SOITE:n palveluseteliasiakkaiden luona mahdollisuuksien mukaan.

Aiemmin toimin optikkona ja optikko-opettajana Oulun ammattikorkeakoulussa 1997 saakka. 

Aivohalvaus- ja dysfasialiiton sopeutumisvalmennuskursseilla olen ohjannut puheterapiaryhmiä. Käytän lasten puheterapiassa paljon tukiviittomia ja opetan myös perheille niitä. Tukiviittomia tarvitaan ilmaisukanavaksi esim. dyspraksiassa, Downin oireyhtymässä ja varhaiskuntoutuksessa. 

Olen käynyt useita erityiskoulutuksia vuosien mittaan. Ääniterapiaan minulla on toimintalisenssi LSVT -loud®. LogoArt-taideterapia tuo mahdollisuuksia ilmaisuun tilannekohtaisen puhumisen haasteissa (aiemmin selektiivinen mutismi), aivovamman tai AVH:n jälkitilassa. Myös esim. Aspergerin oireyhtymän haasteissa tämä on lempeä tapa purkaa vaikeasti sanoitettavia kokemuksia ja tunteita.

Eläinavusteisuus on saanut viime aikoina mediahuomiota. Olen käynyt erityiskoulutukset Ratkaisukeskeinen Eläinavusteinen Valmentaja® –koulutus 2016 ja Koirat Kasvatus- ja Kuntoutustyössä ry:n järjestämä Koira-avusteinen kuntoutustyö –koulutuskokonaisuus 2018. Omat koirani Essi ja Cipuli ovat jääneet eläkkeelle vuonna 2022, suomenpystykorva Taru saattaa olla seuraava työkaverini. Kela teetti laajahkon tutkimuksen eläinavusteisuudesta kuntoutuksessa 2017. Oulun yliopiston Logopedian laitoksella koirani olivat mukana lukemaan oppimista kartoittavissa pro gradu -tutkielmissa.

Osallistun aktiivisesti vapaaehtoistoimintaan Suomen Karva-Kaverit ry:ssä. Harrastamme myös mieheni kanssa kenneltoimintaa. Kasvatamme pienimuotoisesti suomenpystykorvia ja grosspitzejä

Riitta Piirainen

Puheterapeutti

Tutkinnot

2004 Oulun yliopisto, Logopedian koulutusohjelma, Puheterapeutti

Laillistus 29.3.2004.
Useita kielellisten häiriöiden täydennyskoulutuksia, jatkuva täydennyskoulutusvelvoite.

2010 LogoArt® -taideterapiaohjaaja-diplomi

Kansainvälisesti arvostettu Viktor Frankl Institute of Logotherapy. Koulutuksen järjestäjänä Suomessa oli Kansan Sivistystyön Liitto.

2016 Ratkaisukeskeinen Eläinavusteinen valmentaja®. Diplomi

Alfapartners Academy Finland, Solution Focused Animal Assisted Therapy®.

2018 Eläinavusteinen puheterapia

Soveltuvuustestattu koirat Essi mittelspitz ja Cipu grosspitz.

Työnäyttö suoritettu Essi-koiran kanssa lapsiasiakkaiden puheterapiaan.  Diplomi: Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Koira-avusteinen kasvatus- ja kuntoutustyö.