Puheterapiaa jo vuodesta 2004

& Ilon kautta

Valmistuin Oulun yliopistosta puheterapeutiksi 2004. Olen toiminut yksityisenä ammatinharjoittajana 1.12.2004 alkaen. Toteutan Kelan kustantamaa puheterapiaa Ylivieskassa, Sievissä ja Nivalassa. Kannuksessa ja Toholammilla  käyn SOITE:n palveluseteliasiakkaiden luona.

Aiemmin toimin optikkona ja optikko-opettajana Oulun ammattikorkeakoulussa 1997 saakka. 

Aivohalvaus- ja dysfasialiiton sopeutumisvalmennuskursseilla olen ollut puheterapiaryhmien ohjaajana. Käytän lasten puheterapiassa paljon tukiviittomia ja opetan myös perheille niitä. Monissa kielenkehityksen häiriöissä tukiviittomia tarvitaan, esim. dyspraksiassa, Downin oireyhtymässä ja varhaiskuntoutuksessa. 

Mottoni on ”Oppia ikä kaikki” ja olen hankkinut erityiskoulutuksia vuosien mittaan. Aikuisasiakkaiden ääniterapiaan minulla on toimintalisenssi LSVT -loud®. Huikeinta on ollut saada kokea yhteisiä oivalluksia taideterapiasta. Värien käyttö ja tunteiden maalaaminen on vapauttanut puhumattomia lapsia tai aivovammautuneita aikuisia. Autisminkirjon häiriöissä, esim. Aspergerin oireyhtymän haasteissa tämä on lempeä tapa purkaa vaikeasti sanoitettavia kokemuksia ja tunteita.

Eläinavusteisuus on saanut viime aikoina mediahuomiota ja olen todella innostunut soveltamaan hankkimiani koulutuksia: Ratkaisukeskeinen Eläinavusteinen Valmentaja® –koulutus 2016 ja Koirat Kasvatus- ja Kuntoutustyössä ry:n järjestämä Koira-avusteinen kuntoutustyö –koulutuskokonaisuus 2018. Omat koirani Essi ja Cipuli on soveltuvuustestattu kuntoutuskoiriksi. Kela teetti laajahkon tutkimuksen eläinavusteisuudesta kuntoutuksessa 2017. Lukemaan oppimista koiran avulla tutkitaan Oulun yliopiston Logopedian laitoksella. Koirani ovat olleet kuuntelijoina.

Osallistun aktiivisesti vapaaehtoistoimintaan Suomen Karva-Kaverit ry:ssä. Harrastamme myös mieheni kanssa kenneltoimintaa. Kasvatamme pienimuotoisesti suomenpystykorvia ja grosspitzejä.

Riitta Piirainen

Puheterapeutti

Tutkinnot

2004 Oulun yliopisto, Logopedian koulutusohjelma, Puheterapeutti

Laillistus 29.3.2004.
Useita kielellisten häiriöiden täydennyskoulutuksia, jatkuva täydennyskoulutusvelvoite.

2010 LogoArt® -taideterapiaohjaaja-diplomi

Kansainvälisesti arvostettu Viktor Frankl Institute of Logotherapy. Koulutuksen järjestäjänä Suomessa oli Kansan Sivistystyön Liitto.

2016 Ratkaisukeskeinen Eläinavusteinen valmentaja®. Diplomi

Alfapartners Academy Finland, Solution Focused Animal Assisted Therapy®.

2018 Eläinavusteinen puheterapia

Soveltuvuustestattu koirat Essi mittelspitz ja Cipu grosspitz.

Työnäyttö suoritettu Essi-koiran kanssa lapsiasiakkaiden puheterapiaan.  Diplomi: Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Koira-avusteinen kasvatus- ja kuntoutustyö.